Ας ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ επιτέλους την ευαισθητοποίηση αρμοδίων για έγκριση-οργάνωση Αξιοποίησης Βιομάζας, για να είμαστε έτοιμοι σε 9 μήνες, που το πετρέλαιο θα...

Χρυσάφι υπάρχει δίπλα μας και σε μεγάλες ποσότητες (Πευκοβελόνες-Κλαδέματα-Γαϊδουράγκαθο-κλπ) και μπορούμε να το αξιοποιήσουμε, γλυτώνοντας και όσα Δάση έμειναν, από την αναπόφευκτη (με αυτές τις συνθήκες) πυρκαγιά.
Δείτε παρακάτω ένα ενδιαφέρον βίντεο από την Ινδία: (Μετάφραση Google: "...Τα δάση στο ινδικό κρατίδιο της Uttarakhand είναι πλούσια με πεύκα και το δασικό πάτωμα καλύπτεται από ένα κάλυμμα από βελόνες. Pine βελόνες θεωρήθηκαν απειλή πυρκαγιών, αλλά τώρα έχουν γίνει ένα καυτό θέμα στο πράσινο κίνημα ενέργειας.
Brothers Briesh και Rajesh Rawat πληρώνουν τους κατοίκους για κάθε φορτίο από πευκοβελόνες που συγκεντρώνουν. Οι δύο άντρες τα χρησιμοποιούν για να κάνουν μπρικέτες βιομάζας ώστε να μειώνονται οι επιβλαβείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την εξάρτηση της Ινδίας από τα ορυκτά καύσιμα...") και διαβάστε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μεταδίδει ο Καθηγητής Οικοσυστημάτων κύριος Νίκος Μάργαρης, επί πολλά χρόνια: http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=110959 ("...Μετατράπηκαν σε γηροκομεία δέντρων. Εστω ότι κάθε χειμώνα πάμε στο πευκοδάσος και το κλαδεύουμε, απομακρύνοντας τα γέρικα ­ νεκρά συνήθως ­ κλαριά, και συγχρόνως «καθαρίζουμε» το έδαφός του από τις πευκοβελόνες. Μπορεί σε αυτή την περίπτωση να δράσει με ευκολία ένας εμπρηστής; Η απάντηση είναι σαφέστατα αρνητική. Ωστόσο το σταμάτημα στην ξύλευση και στις άλλες μορφές οικονομικής εκμετάλλευσης του παρελθόντος έχουν οδηγήσει τα πευκοδάση μας σε γήρανση, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα εύφλεκτο περιβάλλον. Τι νόημα έχει άραγε το κλάδεμα ενός δένδρου άλλο από την επαναφορά σε νεαρότερη ηλικία; Δυστυχώς η πλειονότητα των δασών μας έχουν μετατραπεί σε «γηροκομεία», στα οποία η πιθανότητα εμφάνισης πυρκαϊάς μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο και όχι μόνο. Η συνεχής συσσώρευση ξύλων ­ δηλαδή καύσιμης ύλης ­ σε αυτά δημιουργεί ακόμη ένα πρόβλημα, μια και με περισσότερα «καύσιμα» η ένταση της φωτιάς είναι ισχυρότερη, και η δυνατότητα ελέγχου μικρότερη, οπότε οι καταστροφές γίνονται ανυπολόγιστες...").
Και μια δημόσια πρόταση για το Δήμο Λαυρεωτικής (και όχι μόνο): Το μεγάλο μειονέκτημα της Λαυρεωτικής, με τα ακατάλληλα εδάφη (λόγω βαρέων μετάλλων) για καλλιέργεια λαχανικών-κλπ, μπορεί να γίνει το μεγάλο πλεονέκτημά της, με την ...καλλιέργεια γαϊδουράγκαθου (που δεν χρειάζεται ούτε πότισμα, ούτε ζιζανιοκτόνα κλπ) και την παραγωγή Βιομάζας Λαυρεωτικής (Pellets και Μπρικέτες).
Πρόγραμμα για ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ πολυκατοικιών σχεδόν ΔΩΡΕΑΝ
Clean Air in India through Biomass Briquettes |... από deutschewelle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, γράψτε στο τέλος κάποιο Όνομα, (έστω και ψευδώνυμο), για καλύτερη επικοινωνία. Φώτης.