Πρόβλημα με το ΠΑΓΙΟ θέρμανσης, στα ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ των Πολυκατοικιών.

Με αφορμή την έκδοση των τελευταίων Κοινοχρήστων (στις 3 πολυκατοικίες που διαχειρίζομαι), όπου για 1η φορά παρατηρείται το φαινόμενο, να είναι περισσότερα τα Διαμερίσματα με Μηδέν ή ελάχιστες Ώρες (kwh λόγω Θερμιδομετρητών) Θέρμανσης, πρόσεξα ότι δημιουργείται μια παραμόρφωση Άδικη για τους πολλούς, παρά το γεγονός ότι αυτό ορίζει ο Νόμος: ΠΔ_1985-ΦΕΚ_631_Δ, που διαχρονικά ενοχλούσε μεμονωμένους Ενοίκους (συνήθως όσους είχαν κλειστά Διαμερίσματα).
Ισχύει προφανώς και εδώ, η ρήση του Αριστοτέλη, ότι: "κάθε τι στην υπερβολή του, καταλήγει στο αντίθετό του".
Συγκεκριμένα (και με εργαλείο το Πολυώνυμο του σχετικού Νόμου, που μπορείτε να δοκιμάσετε με το παρακάτω αρχείο), φαίνεται ότι η μεγάλη κατανάλωση Πετρελαίου από 1 ή 2 ή 3 Διαμερίσματα, επιβαρύνει υπέρογκα όλα τα υπόλοιπα Διαμερίσματα και η επιβάρυνση αυτή θα γίνει πολύ μεγαλύτερη με δυσμενέστερο Χειμώνα και με τις νέες τιμές του Πετρελαίου, κάτι που πιστεύω ότι κατανοούν και όσοι καταναλώνουν περισσότερο και "επωφελούνται" μέχρι τώρα, αφού ανατρέπεται η λογική του Νομοθέτη για τα μη θερμαινόμενα γειτονικά Διαμερίσματα.
Αν πάρουμε για παράδειγμα, την κατανάλωση του πιο κρύου περυσινού μήνα, με τις σημερινές τιμές Πετρελαίου και την λόγω Κρίσης ακραία περίπτωση, να χρησιμοποιούν ουσιαστικά τον Καυστήρα, μόνο 2-3 Διαμερίσματα, προκύπτουν βάσει Νόμου ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ για τα υπόλοιπα Διαμερίσματα από 30 μέχρι 70 € για ένα μήνα (για να ζεσταίνονται τα 2-3 Διαμερίσματα), κάτι που είναι ΑΔΙΚΟ και ανεπίτρεπτο για την αρμονική "συγκατοίκηση" όλων των Ενοίκων της Πολυκατοικίας.
Επειδή ήδη πολλές πολυκατοικίες (λόγω επικοινωνίας για το πρόγραμμά μου), αποφασίζουν άτυπα και ζητάνε τρόπους ελαχιστοποίησης του προβλήματος, σε συνδυασμό με την μάλλον καλή Θερμομόνωση των Πολυκατοικιών μας και κυρίως λόγω των Θερμιδομετρητών μας (που καταγράφουν με ακρίβεια την ενέργεια που καταναλώνουμε), πρότεινα να εξετάσουν την περίπτωση ΜΕΙΩΣΗΣ (ή ίσως και Κατάργησης) της Νόμιμης Επιβάρυνσης του Πάγιου Θέρμανσης.
Φυσικά η Απόφαση οποιασδήποτε αλλαγής των Συντελεστών, Νομικά απαιτεί νέα Μηχανολογική Μελέτη και Τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας της Πολυκατοικίας, με μεταγραφή του στο Υποθηκοφυλάκειο.
Αλλά νομίζω ότι, αν αποφασίσουν ομόφωνα (αφού τα 950 Χιλιοστά προβλέπει ο Κανονισμός) και υπογράψουν όλοι ανεξαιρέτως, θα μπορούν να παραβλέψουν (προσωρινά τουλάχιστον) τις υπόλοιπες διαδικασίες (αν δεν υπάρχει ούτε 1 αντίρρηση) και να Μειώσουν τουλάχιστον την ανά Διαμέρισμα Επιβάρυνση του Πάγιου Θέρμανσης.
Στο σχετικό Αρχείο-Πίνακα που έφτιαξα (και που θα βρείτε εδώ: http://sdrv.ms/Wk8r8F), μπορείτε να δείτε παραδείγματα υπολογισμού, αλλάζοντας τα δεδομένα στα Λευκά κελιά και παρατηρώντας τις μεταβολές στην προτελευταία στήλη του Πάγιου Θέρμανσης.
Παρακαλώ σκεφθείτε μόνο, ότι αν με την προτεινόμενη αλλαγή, είσαστε "κερδισμένος" (σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση) για τον συγκεκριμένο μήνα, μπορεί σε άλλο μήνα ή χρόνο να είσαστε "χαμένος", με τα πιθανά νέα δεδομένα.
Οπότε, πιστεύω ότι τελικά πρέπει να επικρατήσει το αίσθημα Δικαίου και η διατήρηση της μέχρι σήμερα (σπανίως εμφανιζόμενης) άριστης "συγκατοίκησης" όλων των Ενοίκων της Πολυκατοικίας, με την αποφυγή νέων αιτιών εκνευρισμού (πέραν των ήδη τεραστίων, λόγω της Κρίσης). Φώτης.

1 σχόλιο:

  1. συμφωνω μαζι σου. εισαι πολυ εξυπνος. το εθεσες εξαιρετικα. τελικα ομως θα μειωθει η τιμη του πετρελαιου θερμανσης; Μαγούλιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ, γράψτε στο τέλος κάποιο Όνομα, (έστω και ψευδώνυμο), για καλύτερη επικοινωνία. Φώτης.