Βιομάζα &/ή Θερμιδομετρητές: η ΛΥΣΗ στο ΑΔΙΕΞΟΔΟ της Θέρμανσης.

-Πριν ~2 χρόνια (ως νέος Διαχειριστής, Συνταξιούχος & Πολιτικός Μηχανικός) έφτιαξα ένα Ερασιτεχνικό προγραμματάκι σε Excel για την Έκδοση Κοινοχρήστων ΔΩΡΕΑΝ (http://dorean-free.blogspot.com) που έτυχε αναπάντεχης αποδοχής (με ~130.000 επισκέψεις σε >1 χρόνο).
-Ως Διαχειριστής ήδη σε 3 πολυκατοικίες του ίδιου Κατασκευαστή στο Λαύριο (με Αυτονομία, αλλά με Ωρομετρητές), βλέποντας τα τεράστια οικονομικά προβλήματα των ενοίκων και με τα Κοινόχρηστα (λόγω δραστικών περικοπών Μισθών-Συντάξεων ~50%, Ανεργίας, μικρών παιδιών κλπ, ενώ όλα ανεβαίνουν κατακόρυφα και ειδικά το κόστος Θέρμανσης), τους πρότεινα έγκαιρα την οικονομικότερη λύση της οικολογικότερης και Ελληνικής ΒΙΟΜΑΖΑΣ (http://viomaza.blogspot.com), αλλά μερικοί είναι διστακτικοί (λόγω της παράλογης απαγόρευσης σε Αττική-Θεσσαλονίκη).
-Γενικά η Θερμιδομέτρηση, είναι η μοναδική ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ λύση για την δίκαια κατανομή των Δαπανών Θέρμανσης, αντί της Ωρομέτρησης που έχουμε. Με τη Θερμιδομέτρηση, το κάθε Διαμέρισμα πληρώνει μόνο τη θερμότητα που χρησιμοποιεί και μπορεί να περιορίζει ΑΥΤΟΝΟΜΑ την κατανάλωση (κλείνοντας π.χ. κάποια σώματα καλοριφέρ).
-Σκέφτηκα λοιπόν, ότι μπροστά στο ΑΔΙΕΞΟΔΟ να ΠΑΓΩΣΟΥΝ σε ~2 μήνες, ακόμη & ηλικιωμένοι & παιδιά ή να ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ να πληρώσουν (έστω και ένας, μπλοκάροντας όλη την Πολυκατοικία), μπορούμε με Θερμιδομέτρηση να κλείνουμε π.χ. τα 3 από τα 5 καλοριφέρ (θερμαίνοντας ένα μόνο χώρο, π.χ. μόνο το σαλόνι ή μόνο τα υπνοδωμάτια, όπως τα παλιά χρόνια με τις σόμπες ξύλου ή πετρελαίου), πετυχαίνοντας μείωση κόστους >50%.
-Επειδή όμως το χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης Θερμιδομέτρησης για κάθε Διαμέρισμα, κυμαίνεται σήμερα στα 200€, κυρίως με Θερμιδομετρητές Ζήμενς που κυριαρχούν στην αγορά, ψάχνω φθηνότερη λύση (π.χ. με Μετρητική Ρυθμιστική Βαλβίδα και 2 θερμόμετρα για κάθε διαμέρισμα) ή ένας πιο απλός (απλούστατος) θερμιδομετρητής (χωρίς μνήμες, ασύρματη μετάδοση κλπ στοιχεία που είναι ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ σήμερα, όπως π.χ. όταν θέλω να πάω μέχρι το περίπτερο, δεν αγοράζω ΙΧ υβριδικό με GPS κλπ).
-Τελικά οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ (σε μια 4όροφη πολυκατοικία, με 8-10 διαμερίσματα των ~75 τ.μ.) είναι 4, ...οι εξής 3: 1)Διατήρηση της υφιστάμενης Θέρμανσης με Πετρέλαιο και Ωρομέτρηση, με συνέπεια την Αδυναμία πληρωμής (έστω από ορισμένους) και εμπλοκή των πάντων. 2)Εγκατάσταση (του απαγορευμένου ακόμη στο ~70% της Ελλάδας) Καυστήρα ΒΙΟΜΑΖΑΣ (με συνολικό κόστος από ~4.000 €) και κόστος Θέρμανσης με ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ~50%. 3)Εγκατάσταση Θερμιδομετρητών (με συνολικό κόστος ~2.000 €, ίσως & <1.000 €) και κόστος Θέρμανσης με δυνατότητα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ >50%. 4)Συνδυασμός των λύσεων 2 και 3 (με συνολικό κόστος εγκατάστασης ~6.000 €) και συνολική δυνατότητα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ~75% (κέρδος ~500 € ανά Διαμέρισμα, από τα ~700 € ή ~650 λίτρα πετρελαίου, που απαιτούνται για τον επικείμενο Χειμώνα, με τον υφιστάμενο εξοπλισμό Θέρμανσης Πετρελαίου ή Φυσικού Αερίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, γράψτε στο τέλος κάποιο Όνομα, (έστω και ψευδώνυμο), για καλύτερη επικοινωνία. Φώτης.