Άρση Απαγόρευσης καύσης Βιομάζας και σημαντικές προτάσεις.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni[524]=1251&language=el-GR μετά από 18 χρόνια Ευρωπαϊκού παραλογισμού και 2 χρόνια από τη δημιουργία του 1ου Υπουργείου ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, έχουμε μπροστά μας την "Επανάσταση του αυτονόητου" (που είπε ο Πρωθυπουργός) για τη ΒΙΟΜΑΖΑ. Αξίζουν ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ και στον κύριο Κώστα Νασίκα, που αγωνίστηκε 4 χρόνια, "με νύχια και με δόντια": http://www.capital.gr/gmessages/showtopic.asp?id=1637117 .
Χαίρομαι επιπλέον, πιστεύοντας ότι έβαλα και εγώ ένα πολύ μικρό "λιθαράκι", με την ανοιχτή επιστολή μου προς το ΥΠΕΚΑ, προς Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος "Περιβάλλον" και προς Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος "Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013", με Κοινοποίηση σε skai.gr & σε zoogla.gr http://viomaza.blogspot.com/2011/06/blog-post.html
Βέβαια, αφού "...Το ΥΠΕΚΑ, αναγνωρίζοντας... προόδου των τεχνολογιών καύσης βιομάζας.. ότι η βιομάζα συνεισφέρει στην εξοικονόμηση ενέργειας.. στους στόχους του «20-20-20», ...αντίστοιχη ευρωπαϊκή εμπειρία...", πρέπει να κατεβάσει ΑΜΕΣΑ και το ΦΠΑ Ελληνικής Βιομάζας τουλάχιστον στο 13%, για τη σχετική "έκρηξη" Ανάπτυξης και τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Στις Πολυκατοικίες, για τις Δαπάνες Θέρμανσης, πληρώνουν ΟΛΑ τα Διαμερίσματα υποχρεωτικά, βάσει Νόμου (Κανονισμός Κατανομής Δαπανών Κεντρικής Θέρμανσης, Π.Δ. 27-9 (7-11-85), ΦΕΚ-631 Δ') και ασχέτως του Κανονισμού της Πολυκατοικίας, ένα ποσοστό ~25 με 35% του Κόστους Θέρμανσης (που εξαρτάται από το fi*εi της Μηχανολογικής Μελέτης), συν ότι κάψουν (αν κάψουν), βάσει των Θερμίδων ή Ωρών κλπ. Μοναδική εξαίρεση απαλλαγής, από το υποχρεωτικό ποσοστό συμμετοχής, είναι μόνο σε περιοχές με Φυσικό Αέριο ή προβλεπόμενες από αλλεπάληλα ΦΕΚ, εφόσον ένα Διαμέρισμα αποφασίσει να θερμαίνεται μεμονωμένα με Φυσικό Αέριο. ΕΔΩ λοιπόν ΠΡΕΠΕΙ να προβλεφθεί ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ για τη Βιομάζα, ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΤΟΜΙΚΟ ΚΑΥΣΤΗΡΑ ΒΙΟΜΑΖΑΣ, εφόσον δεν αποφασίζει η πλειοψηφία της Πολυκατοικίας, να βάλει Καυστήρα Βιομάζας (Πέλλετ). Άλλωστε η λογική του Νομοθέτη για τη συμμετοχή των άδειων Διαμερισμάτων, στις Δαπάνες Θέρμανσης, οφείλεται στο γεγονός ότι π.χ. ένα Διαμέρισμα κατοικήσιμο, με 2 Διαμερίσματα κενά πάνω και κάτω, χρειάζεται περισσότερη Ενέργεια για Θέρμανση, από το αν θα ήταν θερμαινόμενα τα άλλα Διαμερίσματα.
Στο Νομό Θεσσαλονίκης, λόγω διάρκειας και έντασης του Χειμώνα, σε σχέση με το Νομό Αττικής, το κόστος Θέρμανσης είναι πολύ μεγαλύτερο (και ειδικά με τις νέες τιμές του Πετρελαίου Θέρμανσης που ξεπέρασε ήδη τα 1.030€/1.000 λίτρα), οπότε ανάλογο θα είναι και το ενδιαφέρον για όσους μένουν σε Πολυκατοικίες και αποφασίσουν να είναι οι πρωτοπόροι της Βιομάζας, χωρίς να επιβαρυνθούν με το ~30% του κόστους Θέρμανσης (Πετρελαίου ή Φυσικού Αερίου) των υπολοίπων ενοίκων, θα πρέπει πιστεύω να "βομβαρδιστεί" κυριολεκτικά η Ιστοσελίδα της Δημόσιας Διαβούλευσης του ΥΠΕΚΑ.
Και μια προσωπική έκκληση, σε όσους ασχολούνται ή θα ασχοληθούν επαγγελματικά με τη Βιομάζα (Καυστήρες, Πέλετς, Μπρικέτες), να μην έχουν πλεονεξία και ανεβάσουν τις τιμές στα ύψη. ΟΛΟΙ θα ωφεληθούν, αν ξεπεραστεί η "Κρίσιμη Μάζα" ενδιαφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, γράψτε στο τέλος κάποιο Όνομα, (έστω και ψευδώνυμο), για καλύτερη επικοινωνία. Φώτης.